Siirry pääsisältöön

Uusi lippulaiva vauhdittaa myös Carbon Action työtä

Uutinen Uudistava maatalous

Uusi ilmakehän ja ilmaston tutkimuksen keskittymä ACCC (The Atmosphere and Climate Competence Center) on saanut 4,5 vuoden ja yli 11 miljoonan rahoituksen Suomen Akatemian lippulaivaohjelmasta. Helsingin yliopiston, Ilmatieteen laitoksen, Itä-Suomen yliopiston ja Tampereen yliopiston perustama osaamiskeskus linkittyy vahvasti Carbon Action -työhön, niin tutkimukseen kuin sidosryhmäyhteistyöhönkin.

”Osaamiskeskus kokoaa yhteen kansainvälisen mittausasemien verkoston, jolla on ainutlaatuista pitkän aikavälin dataa ilmakehän ja ekosysteemin vuorovaikutuksesta”, kertoo ACCC:n johtaja, akateemikko Markku Kulmala Helsingin yliopistosta.

”Ilmastokriisin ratkaisemiseksi on tärkeää, että ymmärrämme paremmin myös maatalousmaaperän ja ilmakehän vuorovaikutusta”, Kulmala toteaa.

”Maatalousmaan hiilensidontapotentiaalin tutkimus ja hiilensidonnan todentamisjärjestelmän kehitys on oleellinen osa ACCC:n työtä”, sanoo Ilmatieteen laitoksen tutkimusprofessori ja Carbon Action tutkimusta koordinoiva Jari Liski.

”Upeaa tässä on se, että ilmastotutkimusta ja yhteistyötä tiedon käyttäjien kanssa voidaan tehdä nyt entistä merkittävämpänä keskittymänä. Tästä on lupa odottaa vaikuttavia tuloksia”, Liski jatkaa.

Suomi on aerosolitutkimuksessa maailman huippua, ja rahoitus lujittaa tätä asemaa entisestään. Keskiössä ovat olleet etenkin metsän tuottamat yhdisteet ja niiden muodostamat hiukkaset. Nyt vahvistuva maatalousmaahankin kohdistuva ilmakehätutkimus on myös kansainvälisesti uutta.

Ilmatieteen laitos ja Helsingin yliopiston Ilmakehätieteiden keskus (INAR) ovat kumpikin keskeisessä roolissa myös Carbon Action -alustalla.

”Olemme innoissamme lippulaivan sisällöstä,” iloitsee Carbon Actionin ja BSAG säätiön puheenjohtaja Saara Kankaanrinta. ”Vain parhaan tieteen avulla voimme ymmärtää ja todentaa vaikutuksia, ja luoda ohjauskeinoja. Maatalouden tulee ylläpitää hiilen-, ravinteiden- ja vedenkiertoa sekä luonnon monimuotoisuutta eli maapallon tervettä ekosysteemiä.”

 

Lue myös

Lue lisää
image/svg+xml