Uusi kerääjäkasviopas on julkaistu

2.6.2020

BSAG on julkaissut uuden kerääjäkasvioppaan. Oppaaseen on koottu perustietoa kerääjäkasveista sekä vinkkejä ja ohjeita kerääjäkasvien käytön aloittamiseen. Oppaan sivuilta löydät mm. kerääjäkasvitaulukon, jonka avulla seoksen suunnittelu helpottuu. Paras työkalu oman seoksen testaamiseen ja uuden suunnitteluun on kuitenkin tutkija, maanviljelijä Tuomas Mattilan kerääjäkasvilaskuri.

Miksi oppaaseen on syytä tutustua?

Pellon hyvä kasvukunto on kaiken kannattavan maatalouden perusta. Peltojen vesitalouden ja rakenteen on oltava kunnossa, jotta viljelyä voitaisiin tehdä tuottavasti ja ympäristöystävällisesti. Monokulttuurit ja lyhentyneet, yksipuoliset viljelykierrot ovat heikentäneet peltojen kasvukuntoa viimeisten vuosikymmenien aikana. Kerääjäkasvit ovat edullinen tapa lisätä monimuotoisuutta viljelykiertoon. Ne nostavat satotasoa maan kasvukunnon paranemisen kautta ja hoitavat maan vesitaloutta. Ne lisäävät peltojen kasvipeitteistä aikaa ja siten vähentävät ravinnevalumia sekä tehostavat ravinnekiertoja. Parhaimmillaan ne pienentävät lannoitekustannuksia ja vähentävät torjunta-aineiden käyttötarvetta.

Sateisina talvina niiden kyky ehkäistä eroosiota korostuu, elävä kasvipeite ja kasvijäte suojaavat herkkää pintamaata. Yhteyttämällä ja viemällä yhteytystuotteita syvemmälle maahan mikrobien käyttöön, ne myös lisäävät peltomaan hiilensidontaa. Monilajiset kerääjäkasvustot lisäävät maatalousympäristön monimuotoisuutta ja suosivat monia hyönteisiä pölyttäjistä petohyönteisiin.

Kerääjäkasvien käyttöä siis kannattaa kokeilla!

Oppaan ja laskurin löydät täältä.

Lue myös nämä

Carbon Action Klubi on avattu!

uutinen

Peltopäivä 3.9.2020 Apetitin räpin koetilalla

tapahtuma

Vastaa kyselyyn ja vaikuta Carbon Action Svenskfinland -tapahtumien ja materiaalien aiheisiin

uutinen

Carbon Action Hiilitilat: Tuorla farm Carbolla on asiaa! -podcast

Tilaesittelyt

Ensiesittelyssä uusi termi: Regeneratiivinen maatalous

blogi