Siirry pääsisältöön

RUOTSINKIELINEN CARBON ACTION KÄYNNISTYY KEVÄÄLLÄ

Uutinen Uudistava maatalous

Hiiltä sitovan maatalouden koulutus sai kaivattua vahvistusta, kun maatalous- ja metsätieteiden maisteri Anne Antman aloitti huhtikuun alussa Baltic Sea Action Groupissa (BSAG) ruotsinkielisen Carbon Action -toiminnan projektipäällikkönä. Antman on palkattu BSAG:lle tuottamaan ruotsinkielistä viljelijäkoulutusta ja viestimään kestävästä maaperän hoidosta Carbon Action -alustalla. Luvassa on paljon ruotsinkielisille viljelijöille suunnattuja tilaisuuksia ja tietoa.

Carbon Action on BSAG:n käynnistämä alusta, jonka päätavoitteena on tutkia, todentaa ja edistää hiilen varastoitumista peltomaihin. Ruotsinkielisen osahankkeen tavoitteena on lisätä tietoa parhaista käytännöistä hiilen varastoinnista maatalousmaahan osana kestävää ruuantuotantoa. Suomenkielellä Carbon Action on tarjonnut viljelijöille koulutustilaisuuksia, webinaareja ja erilaisia materiaaleja aiheesta. Näitä saadaan nyt tarjolle myös ruotsiksi. Projektipäällikkö Antman tulee tekemään yhteistyötä mm. ruotsinkielisten maatalousneuvojien kanssa, joiden välityksellä tietoa saadaan leviämään nopeammin ja laajemmalle.

Ruotsinkielistä toimintaa rahoittavat Ruotsinkielisten maataloustuottajain keskusliitto SLC, Jordfonden ja Svenska Kulturfonden. Ruotsinkielinen Carbon Action -toiminta jatkuu tämän rahoituksen turvin seuraavat 2,5 vuotta. Luvassa on seminaarien, materiaalien ja peltopäivien lisäksi myös pienryhmätoiminnan aktivoimista ruotsinkielisellä alueella Suomessa. Kouluttajina toimivat parhaat asiantuntijat, joita on tarkoitus kutsua myös Ruotsista. Toiminta on suunnattu kaikille suomenruotsalaisille viljelijöille ja se on osallistujille ilmaista.

Maatalous- ja metsätieteiden maisteri Anne Antmanilla on pitkä tausta maatalousympäristön parissa. Hän on työskennellyt viimeksi Natur och Miljön ympäristönsuojelupäällikkönä, jossa hän oli viimeksi laatimassa ruuantuottajienkin kiittelemää Kestävän maatalouden tiekarttaa. Sitä ennen hän on työskennellyt muun muassa Uudenmaan ELY-keskuksessa ja Maa- ja metsätalousministeriössä. Antman on kotoisin maatilalta itäiseltä Uudeltamaalta. ”Pidän todella paljon viljelijöiden kanssa työskentelystä, ja toivon että tässä uudessa työssä voin auttaa heitä maaperän hoitoon liittyvissä asioissa”, Antman toteaa ja odottaa jo tapahtumakauden käynnistymistä.

Anne Antman

Anne Antman

Rahoittajana toimiva SLC on iloinen alkavasta yhteistyöstä BSAG:n kanssa. ”SLC:lle on tärkeää, että myös ruotsinkieliset viljelijät voivat lisätä humuspitoisuutta käytännön viljelyllä ja vahvistaa siten maaperän hiilensidontaa. Lisääntyneestä hiilen varastoinnista hyötyvät sekä maaperä, viljelijä että ilmasto ”, sanoo SLC: n puheenjohtaja Mats Nylund.

Myös Jordfonden iloitsee tärkeän hankkeen mahdollistamisesta. ”Olemme iloisia, että tämä projekti on nyt suunnattu rannikkoalueiden viljelijöille. Toivon, että tämän hankkeen kautta löydetään käytännön ratkaisuja, jotka hyödyttävät sekä yksittäisiä viljelijöitä että koko Itämerta ”, sanoo säätiön asiamies Anders Strandberg.

BSAG: n toimitusjohtaja Michaela Ramm-Schmidt kiittää rahoittajia arvokkaasta tuesta. ”Odotan jo innolla tulevaa. Haluamme tehdä yhteistyötä myös suomenruotsalaisten maanviljelijöiden kanssa ja jakaa tietoa siitä, miten maan kasvukuntoa parantava toimet voivat hyödyttää samalla sekä viljelijää että ilmastoa ja Itämerta.

 

Lisätietoja:
Toimitusjohtaja Michaela Ramm-Schmidt
puh. 040 525 0509,  michaela.ramm-schmidt@bsag.fi

Projektipäällikkö Anne Antman
puh. 040 650 3690,​ anne.antman@bsag.fi

 

Carbon Action on Baltic Sea Action Groupin perustama yhteistyöalusta. Alustan päätavoite on tutkia, todentaa ja edistää hiilen varastoitumista peltomaihin ja siten estää ilmastonmuutosta ja Itämeren rehevöitymistä. Merkittävässä osassa olevaa tutkimustyötä koordinoi Ilmatieteen laitos. Viljelijöiden parissa hanketta on edistetty jo vuodesta 2018, kun sata maatilaa eri puolilta Suomea ilmoittautuivat halukkaiksi pilotoimaan hiiliviljelyä osana tutkimusta. Carbon Action tuo tutkijat ja viljelijät yhteen myös kansainvälisesti ainutlaatuisen hankkeen pariin.
www.carbonaction.org

Baltic Sea Action Group (BSAG, Elävä Itämeri säätiö) on vuonna 2008 perustettu voittoa tavoittelematon säätiö. BSAG pyrkii palauttamaan Itämeren ekologisen tasapainon, hillitsemään ilmastomuutosta ja suojelemaan luonnon monimuotoisuutta.
www.bsag.fi

Lue myös

Lue lisää
image/svg+xml