Maaperän hiileen ja hiiliviljelyyn perehdyttävä Hiiliopas on ilmestynyt

23.1.2020

”Hiiliopas – katsaus maaperän hiileen ja hiiliviljelyn perusteisiin” julkaistiin Carbon Action -alustalla 22.1.2020. Dosentti Jussi Heinonsalon toimittama, lähes 20:n asiantuntijan voimin kirjoitettu opas perehdyttää lukijan maaperän hiileen, sen varastoihin ja prosesseihin, mittaustapoihin sekä siihen, mikä vaikuttaa hiilen varastoitumiseen ja miten sitä voidaan edistää.

Hiilen sitominen ilmakehästä maatalousmaahan hiiliviljelyn avulla hillitsee ilmastonmuutosta, edesauttaa veden ja ravinteiden pidättymistä maahan, lisää monimuotoisuutta sekä maan multavuutta ja parantaa satoja. Ymmärrys maaperän hiilensidonnasta kasvaa jatkuvasti, ja Hiiliopasta onkin tarkoitus päivittää sitä mukaa, kun uutta tutkimustietoa saadaan.

Opas on suunnattu kaikille maatalousmaan hiilensidonnasta kiinnostuneille. Uunituoreet oppaat saivat kiinnostuneen vastaanoton myös Carbon Action -viljelijäkoulutuksessa Hollolassa, jossa niitä jaettiin sadalle hankkeeseen osallistuvalle hiiliviljelijälle. Oppaan pääsee lukemaan ja sen voi ladata myös sähköisessä muodossa täältä.

Kommentteja oppaasta kerätään seuraavaa versiota varten. Niitä voi lähettää veera.naukkarinen@bsag.fi.

Lue myös nämä

Viljelijät tarvitsevat kannustimia maaperän hiilivaraston kasvattamiseen

blogi

Peltojen vesistövaikutuksien vähentämiseen tarvitaan useita menetelmiä

blogi

Peltotöitä ja perustutkimusta – esittelyssä BSAG:n uusin työntekijä Eliisa Malin

uutinen

Maitotiloista hiilitiloja – Valio Artturi hiiliviljelijäkoulutukset

uutinen