Siirry pääsisältöön

Carbolla on asiaa! -podcast hiiliviljelystä alkaa

Uutinen

Carbon Action -kotisivuilla on julkaistu ensimmäinen jakso Carbolla on asiaa! –podcastsarjasta, joka käsittelee hiiliviljelyyn liittyviä aiheita ja esittelee Carbon Action -hiiliviljelijöitä ja heidän tilojaan. Vaikka Carbolla on asiaa! -podcastien nimi muistuttaa läheisesti suosittua takavuosien tv-ohjelman nimeä, yhtäläisyydet jäävät molempien ohjelmien käyttämään haastatteluformaattiin. Nykypäivän Carbo haluaa keskustella rakentavasti uudistavasta hiiliviljelystä ja sen eri näkökulmista.

Ensimmäisissä viidessä jaksossa BSAG:n kestävän maatalouden asiantuntija Eliisa Malin haastattelee hiiliviljelijöitä eri puolilla Suomea. Malin valikoitui haastattelijaksi, sillä hän on itse hiiliviljelijä ja hän on useamman vuoden ajan perehtynyt aiheeseen, ei ainoastaan teorian, vaan myös käytännön näkökulmasta. Hiiliviljelijän titteliä käytetään etenkin Carbon Action -hankkeeseen osallistuvista maanviljelijöistä, jotka pyrkivät viljelytyössään parantamaan muun muassa maaperän hiilensidontaa ja peltoluonnon monimuotoisuutta erilaisin menetelmin.

”Ensin maataloustiimissä ajattelimme, että tehdään podcastsarja nimeltä Hiiliviljelyfilosofiaa, mutta sitten päätimmekin ottaa nimen, joka ei rajoita sisältöä, jotta voimme tehdä monipuolista podcast-sarjaa pitkäjänteisesti”, kertoo idean äiti, BSAG:n koulutuspäällikkö Sanna Söderlund.

Viljelijät jakavat sarjassa omakohtaisia kokemuksiaan hiiliviljelyn parissa ja esittelevät tilojaan, joissa hiiliviljelymenetelmiä kokeillaan. Jokainen tila on omanlaisensa ja siksi myös niillä tehtävät toimet eroavat toisistaan. Carbolla on asiaa! -sarjassa päästäänkin käsiksi käytännön menetelmiin, joiden avulla jokainen maanviljelijä voi halutessaan viedä omaa toimintaansa kestävämpään suuntaan niin ympäristön kuin ruoantuotannon jatkuvuuden kannalta.

Carbolla on asiaa! -sarjan ensisijainen kohderyhmä onkin viljelijät, ja podcastit ovatkin nykyisin viljelijöiden suosiossa, sillä he voivat kuunnella niitä näppärästi traktorin tai puimurin hytissä, tai muita töitä tehdessään.

”Maanviljelijän työ on samanaikaisesti ruuantuotanto- ja ympäristötyötä, ja viljelijöillä on paljon kerrottavaa esimerkiksi maaperän hoidosta. Jokaisen aterian takana on ihminen ja koko ruoantuotantoketju on hyvin ihmislähtöinen asia. Podcastsarjan avulla haluamme kertoa hiilitiloilla tapahtuvasta toiminnasta ja tehdä sitä ymmärrettäväksi ja helposti lähestyttäväksi. Ja tietysti toivomme, että sarja voi innostaa uusia viljelijöitä hiiliviljelyn pariin,” Söderlund jatkaa.

Sarjan ensimmäisessä jaksossa esitellään Tuorlan tilaa ja se on kuunneltavissa täältä. Toinen jakso ilmestyy 13. heinäkuuta. Tilaesittelyt julkaistaan noin kolmen viikon välein, mutta lisää jaksoja eri aihein on myös luvassa. Palaute ja aiheideoita otetaan mielellään vastaan sanna.soderlund@bsag.fi ja eliisa.malin@bsag.fi!

Lue myös

Lue lisää
image/svg+xml